ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Eφυγε απο κοντά μας ο Λυκούργος Καλλέργης

kalergis_533_355
Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Γεννηματάς το πρωί του Σαββάτου, άφησε ο Λυκούργος Καλλέργης σε ηλικία 97 ετών.
Ο ηθοποιός έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε πλήθος θεατρικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Μεταξύ άλλων, έγραψε ιστορία στη μικρή οθόνη, όταν έπαιξε το ρόλο του παπά-Γρηγόρη στη θρυλική σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"...
Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ και είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά γνώρισε στην Ελλάδα τον Τσέχοφ, μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του.
Με καταγωγή από οικογένεια με πολιτική παράδοση - ο πατέρας του Σταύρος Καλλέργης υπήρξε δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
Με θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση.
Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε μεγάλη σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Ήταν δάσκαλος του θεάτρου, με ειδίκευση στην εκφορά του λόγου.  Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 17:00 από το Α' Νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: