ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ντιλ για την επιστροφή € 51 εκατ.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, της Proton Bank και της Εισαγγελίας
Μια πρωτοφανής οικονομική και νομική διαπραγμάτευση εξελίσσεται υπό απόλυτη μυστικότητα τις τελευταίες εβδομάδες με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο επιχειρηματίας βρίσκεται στο στόχαστρο του εισαγγελέα για συναλλαγές 51 εκατ. ευρώ με την Proton Bank, οι οποίες θεωρήθηκαν ύποπτες από την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Με τη συνδρομή των δικηγόρων του ο κ. Λαυρεντιάδης έχει αρχίσει αγώνα δρόμου για να καταφέρει ίσως το μεγαλύτερο ντιλ στα χρονικά της ελληνικής Δικαιοσύνης με έναν και μόνο στόχο: να αποδεσμευτεί ποινικά και μάλιστα με τη σφραγίδα της Εισαγγελίας από την υπόθεση της «υπεξαίρεσης» των 51 εκατ. ευρώ που ερευνά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης, υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Μυστικές επαφές. Η διαδρομή για τη συμφωνία έγινε με όρους απόλυτης μυστικότητας. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μαζί με τους δικηγόρους του Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Μαντζουράνη είχε κύκλο επαφών με εισαγγελικούς λειτουργούς και τραπεζίτες. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος Παν. Νικολούδη, τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που διενεργεί την έρευνα, ενώ ενήμερος ήταν και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Βασικό όπλο στα χέρια του κ. Λαυρεντιάδη είναι ο ίδιος ο νόμος που ορίζει σαφώς ότι για περιπτώσεις υπεξαίρεσης όπως αυτή για την οποία ελέγχεται ποινικά, «το αξιόποινο εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις Αρχές απέδωσε χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο».
Στηριζόμενος σε αυτή τη διάταξη ο κ. Λαυρεντιάδης δήλωσε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο προτού καν κληθεί από τον εισαγγελέα την πρόθεσή του να επιστρέψει άμεσα και σε μετρητά τα 51 εκατ. ευρώ ώστε να σταματήσει, κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο, η ποινική έρευνα και η υπόθεση να αρχειοθετηθεί.
Η πρόταση του επιχειρηματία κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ μάλλον παραπέμπει σε αμερικανικού τύπου δικαστικές διευθετήσεις.
Αρχισε έτσι νέος κύκλος διαπραγματεύσεων και συνομιλιών για την υπογραφή κειμένου, από το οποίο θα προέκυπτε η εξάλειψη του αξιόποινου για τον κ. Λαυρεντιάδη σε σχέση πάντοτε με την εκκρεμότητα των 51 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος έχει επιχειρήσεις στο Λιχτενστάιν και αλλού, ήθελε να παρουσιάσει το συγκεκριμένο κείμενο ώστε να αποδείξει ότι πλέον δεν έχει καμία εκκρεμότητα με τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.
Και ενώ, όπως λένε οι πληροφορίες, ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις, παρουσία του επιχειρηματία και του διευθύνοντος συμβούλου της Proton Bank Γ. Τανισκίδη, βρέθηκε η νομική φόρμουλα και όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη διατύπωση του κειμένου, την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις... σκάλωσαν.
Το ΔΣ της τράπεζας που συγκλήθηκε χθες για να επικυρώσει τη συμφωνία της επιστροφής των 51 εκατ. ευρώ, διέκοψε τις εργασίες του όταν ο επίτροπος Θ. Σαξώνης (σ.σ. ορίστηκε μετά την ανακίνηση της υπόθεσης από την Αρχή για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος) ζήτησε προθεσμία για να επανεξετάσει το κείμενο που θα υπογράψει η τράπεζα, αναγνωρίζοντας ότι για το συγκεκριμένο ποσό έχει πλήρως ικανοποιηθεί από τον κ. Λαυρεντιάδη. Ετσι, ο επιχειρηματίας περιμένει την πρόσκληση της τράπεζας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ολοι θα κερδίσουν. Κύκλοι από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέφεραν ότι η υλοποίηση της επίμαχης συμφωνίας εναπόκειται στο ΔΣ της Proton Bank, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να μη δεχθεί η τράπεζα να πάρει πίσω τα χρήματα εφόσον νομικά υπάρχει λύση.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν νομικοί κύκλοι, όλες οι πλευρές έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να κερδίσουν κάτι. Ο κ. Λαυρεντιάδης επιστρέφοντας σε μετρητά το ποσό προσδοκά την ποινική απεμπλοκή του ιδίου και των συνεργατών του από περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες. Η Εισαγγελία θα έχει καταφέρει με την παρέμβασή της να... στριμώξει τον επιχειρηματία, έστω και αν ο ίδιος αρνείται κάτι τέτοιο, ενώ στην πλευρά των κερδισμένων θα είναι και η τράπεζα ενόψει της επιχειρούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: