ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Παλι λάδι βγηκαν τα λαμόγια

Βατοπέδι: Κλείνει οριστικά ο φάκελος για τρεις πρώην υπουργούς

Ομόφωνα υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων τριών πρώην υπουργών που παραπέμφθηκαν για την υπόθεση του Βατοπεδίου τάχθηκε το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, κλείνοντας αμετάκλητα το φάκελο της υπόθεσης για τα πολιτικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ (Δούκας, Κοντός και Μπασιάκος) έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου 2009.

Παράλληλα, το Δικαστικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία 3-2 αποφάσισε ότι η ανάκριση για τους συμμετόχους και μη πολιτικά πρόσωπα πρέπει να συνεχιστεί από την εφέτη - ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου θα εκδοθεί τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Το βούλευμα αυτό είναι τελεσίδικο και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο. Στο βούλευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμέσως πλην σαφώς θα αναφέρεται ότι η Βουλή έπρεπε να ελέγξει το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων των τριών πρώην βουλευτών της ΝΔ στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρο του, αρεοπαγίτη Α. Αθηναίο, τους αρεοπαγίτες Π. Κομνηνάκη και Ι. Γιαννακόπουλο (ανακριτής), τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παν. Πικραμμένο και τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου. Ολα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το από 18 Οκτωβρίου 2010 πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, οι τρεις πρώην βουλευτές της ΝΔ αντιμετώπιζαν την αξιόποινη πράξη της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ και η προξενηθείσα συνολική ζημία υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών (Ν. 3126/2003) το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού.

Αντίδραση Αλέξανδρου Κοντού

Την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση της προβλεπόμενης στο άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικής Επιτροπής για τον έλεγχο της εις βάρος του κατηγορίας για την υπόθεση του Βατοπεδίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός.

Σε σχετική, ωστόσο, ανακοίνωση που εξέδωσε θέτει "ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σύστασή της τη συμμετοχή σε αυτήν την Επιτροπή αποκλειστικά και μόνον ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αναμφισβήτητα είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέχουν τις εγγυήσεις μιας αντικειμενικής, αδιάβλητης, αξιόπιστης, ασφαλούς και ανεπηρέαστης κρίσης για την εν λόγω υπόθεση, γεγονός το οποίο πολλές φορές απεδείχθη κατά την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης".

Με την ίδια ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για "αυταπόδεικτη αθωότητά του", ο κ. Κοντός επιτίθεται κατά των συναδέλφων του βουλευτών, "κυρίως της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας" που, όπως αναφέρει, "απέδειξαν κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε κατ΄ ελάχιστον για την αλήθεια, παρά μόνο για το πώς θα ανεβάσουν τις "μετοχές" τους στο εσωκομματικό τους "Χρηματιστήριο" παριστάνοντας τους "τηλεδικαστές" στα "τηλεπαράθυρα", επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση στην κομματική "γραμμή" για εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων τους, υπογράφοντας πορίσματα - κατασκευάσματα, που αποτελούν ντροπή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας, εφευρίσκοντας ακόμα και την ύστατη ώρα κατηγορίες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων αλλά και το νομικό μας πολιτισμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: