ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Θα ξαναχτιστεί ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη













































Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία γκρεμίστηκε με την πτώση των δίδυμων πύργων στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τελικά θα ξανακτιστεί και θα αποτελεί το μοναδικό χώρο λατρείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε υποβάλει μήνυση κατά της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του «Σημείου Μηδέν», επειδή ο νέος της διευθυντής είχε αναθεωρήσει την αρχική απόφαση της ανέγερσης της εκκλησίας.
Μετά από αρκετές κινητοποιήσεις από ομογενειακούς φορείς και πολιτικών παρεμβάσεων Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε την επίτευξη και υπογραφή συμφωνίας με τη Λιμενική Αρχή, για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Η συμφωνία υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Τζαχάρη, τον πρόεδρο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Ιωάννη Κουλουκουνδή και τον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής Κρις Γουόρντ. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο κυβερνήτης Κουόμο και ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Ελληνοαμερικανός Ντιν Σκέλος, συνυπέγραψαν το έγγραφο ως επίσημοι μάρτυρες της συμφωνίας.
Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ανοικοδόμηση του Ναού στην ανατολική άκρη της οδού Λίμπερτι στον αριθμό 130. Της συμφωνίας προηγήθηκε ανεξάρτητη τετράμηνη μελέτη ειδημόνων μηχανικών και η εκπόνησή της είχε από κοινού ανατεθεί από τη Λιμενική Αρχή και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η ανοικοδόμηση του Ναού θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο αυτό με μικρές μόνο προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο και χωρίς να επηρεάσει το πρόγραμμα κατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ο πάτερ Ιωάννης Ρώμας, ο οποίος μετά την καταστροφή της μικρής εκκλησίας του, λειτουργεί μέχρι σήμερα, στον Καθεδρικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, ανέφερε ότι «μετά από δέκα χρόνια αγώνων και αγωνίας, νιώθουμε δικαιωμένοι. Ήμουν στον Άγιο Νικόλαο από το 1972. Το μικρό αυτό ναό που καταστράφηκε τελείως, τον είχε κτίσει μέσα στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα, μία ομάδα Ελλήνων ναυτικών και μεταναστών, χωρίς χρήματα και χωρίς να μιλούν τη γλώσσα, αλλά με πίστη και αγάπη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Σ' ένα δωμάτιο κοιμόντουσαν δώδεκα άτομα ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν χρήματα και το 1916, αγόρασαν το κτίριο για 25 χιλιάδες δολάρια. Ο νέος Άγιος Νικόλαος θα είναι ένας τόπος λατρείας για όλους τους επισκέπτες της περιοχής και ένα σύμβολο ελευθερίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: