ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ποσοι θα παραμείνουν χωρις να μεταμορφωθούν σε κοτούλες την Πέμπτη;

Καταψήφισε η Λούκα Κατσέλη το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προειδοποιώντας ότι το ίδιο θα πράξει και στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη, όταν θα έλθει το πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση. «Ελπίζω να υπάρξουν αλλαγές που θα μου επιτρέψουν στην Ολομέλεια να το ψηφίσω», είπε η πρώην υπουργός.

«Ελπίζω να υπάρξουν αλλαγές που θα μου επιτρέψουν στην Ολομέλεια να το ψηφίσω», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας του ΠαΣοΚ, επιβεβαιώνοντας την δεδηλωμένη πρόθεσή της να μην στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία όσον αφορά την κρίσιμη ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Η κυρία Κατσέλη είπε πως έχει διατυπώσει την θέση της και ότι είναι δεδομένη η στάση της «αφού δεν άλλαξε κάτι». Πρότεινε την απόσυρση του άρθρου 37 ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν όσα ακούστηκαν», ανέφερε, διατυπώνοντας τρία επιχειρήματα:
1. Αν εφαρμοστεί η πίεση των αποδοχών των εργαζομένων προς τα κάτω, αυτό θα επιταχύνει την ύφεση και θα ανατραπούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
2. Επικαλούμενη την συνέντευξη του επικεφαλής της τρόικας κ. Ματίας Μόρς (στην «Καθημερινή») είπε ότι δεν προέβαλλε η τρόικα την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην οποία οδηγεί σταδιακά το άρθρο 37, κάτι που ανοίγει τον δρόμο και για την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
3. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να ρυθμίσουν τα του οίκου τους, όπως ζήτησαν άλλωστε και οι εκπρόσωποί τους που κλήθηκαν σε ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.
Την αντίθεσή του στο επίμαχο άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως έχει διατυπωθεί, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία, διατύπωσε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Βαρβαρίγος συντασσόμενος με τον προβληματισμό πρώην υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη.
Ενστάσεις βουλευτών
Ο κ. Βαρβαρίγος είπε χαρακτηριστικά στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση, ότι «καλούμαστε να νομοθετήσουμε υπό καθεστώς εκβιασμού», επισημαίνοντας ότι «είναι παράλογες οι διατάξεις περί εφεδρείας όπως και του άρθρου 37» και ότι «τον βρίσκουν εντελώς αντίθετο». «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Υπάρχει αδυναμία να έχουμε καθαρή γνώμη και περιμένω από τον Πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το τι θα πράξει στην Ολομέλεια.
Ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Αν. Μακρυπίδη, ο οποίος είπε ότι είναι ανάλγητη η ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία, ενώ αναφερθείς στο άρθρο 37 σημείωσε ότι «μας απασχολεί έντονα όπως και την ελληνική κοινωνία». «Δεν έχω πειστεί ότι το απαίτησε η τρόικα και ότι με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων θα επιτύχουμε ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε με έμφαση, διατυπώνοντας «αρκετές επιφυλάξεις», αφού όπως είπε «θα πρέπει να απαντήσουμε στα επιχειρήματα ότι υπονομεύουμε την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων».
Με τις θέσεις της κυρίας Κατσέλη και του κ. Μακρυπίδη συντάχθηκε και η βουλευτής του κόμματος κυρία Μαρία Κυριακοπούλου, ενώ ένας ακόμη συνάδελφός τους, ο κ. Μ. Κατρίνης σημείωσε ότι οι διατάξεις για την εφεδρεία «φέρνουν όλους τους βουλευτές σε δύσκολη θέση». Μάλιστα όπως τόνισε «ο προβληματισμός της κυρίας Κατσέλη έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα», ενώ ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το αν το άρθρο 37 είναι απαίτηση της τρόικας ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: