ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται το νέο Εθνικό Φορολογικό νομοσχέδιο


Αλλεπάλληλες συσκέψεις γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών για να ολοκληρώσουν το νέο Εθνικό Φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.
Το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να γίνει ένα μικρό λογιστήριο, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα είναι πολλές. Συγκεκριμένα, έρχεται καθολικό πόθεν έσχες που σημαίνει ότι θα καταγράφονται συνολικά έσοδα (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, μετοχές κ.ά) καθώς και τα συνολικά έξοδα (διαβίωσης, αγορές). Επίσης, έρχεται η νέα φοροκάρτα, με υποχρεωτική χρήση από 1/1/2012, όπου θα μπαίνουν όλες οι αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών όμως προσπαθώντας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα θα προχωρήσει σε ενεργοποίησης επαγγελματικών λογαριασμών. Αυτί σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές των επαγγελματιών θα γίνονται μόνο μέσω τραπεζών, ενώ μέσω τράπεζας θα γίνονται και οι συναλλαγές με γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.
Επίσης, αναμένεται να μειωθεί ο ΦΠΑ δηλαδή από 23% στο 20% και από 13% στο 10%, ενώ θα καταργηθεί και ο χαμηλός συντελεστής σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.
Παράλληλα, έρχονται και αλλαγές στην φορολογία των επιχειρήσεων. Αναμένεται μείωση της φορολογίας στο 20% για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης ως και 60%, μείωση προστίμων για έκδοση πλαστών-εικονικών, ενώ αναμένεται να καταργηθεί και η θεώρηση βιβλίων.
Ακόμα, αναμένεται έκτακτη εισφορά από εισόδημα 8.000 ευρώ, οι τόκοι καταθέσεων θα προσμετρούνται στο συνολικό εισόδημα, ενώ θα υπάρξει και αύξηση των αντικειμενικών αξιών έως και 200%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: