ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ξεχασμένος στην Μάλαγα: Το δράμα του έλληνα καπετάνιου

spain_greek
Η εφημερίδα Malaga Hoy δημοσιεύει ρεπορτάζ για την περίπτωση του πλοιάρχου Κωνσταντίνου Χρυσαντώνη, ο οποίος επιβιώνει υπό άθλιες συνθήκες στο ελληνόκτητο πλοίο Άρχων.
To πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι της Μάλαγας τον Δεκέμβριο του 2010, και κατόπιν ελέγχων των ισπανικών αρχών του απαγορεύθηκε ο απόπλους καθώς η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρία δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει την απαραίτητη εγγύηση.
Το πλήρωμα έμεινε αποκλεισμένο στην Μάλαγα χωρίς χρήματα, ενώ μετά τον Ιούλιο, όπως καταγγέλλει ο πλοίαρχος, το πλοίο δεν έχει νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, και η επιβίωσή του εξαρτάται από τη βοήθεια που του προσφέρουν Έλληνες που ζουν στη Μάλαγα και φίλοι του από την Ελλάδα.
christantonis
Ο πλοίαρχος απευθύνθηκε στην ελληνική Πρεσβεία στην Μαδρίτη, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδια να διαμεσολαβήσει σε ένα ιδιωτικό εργασιακό θέμα, ούτε να βοηθήσει οικονομικά σε μια τέτοια περίπτωση.
Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του, έστειλε τον Οκτώβριο επιστολή στον Χρυσαντώνη, με την οποία τον ενημερώνει ότι θεωρείται επίσημα εγκαταλελειμμένος από την πλοιοκτήτρια εταιρία και προσφέρεται να τον επαναπατρίσει και να του δώσει το εν τρίτο των 30.000 ευρώ των δεδουλευμένων που του χρωστάει η εταιρία.
arxon
Όπως δηλώνει ο 49χρονος καπετάνιος έχει την αίσθηση ότι είναι «εγκαταλελειμμένος από την γραφειοκρατία και τους πολιτικούς» της Ελλάδας, ενώ επισημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2010 έχει λάβει συνολικά 2.586 ευρώ από την πλοιοκτήτρια εταιρία.
Εν μέσω αυτή της «γελοίας και απογοητευτικής» κατάστασης, ο πλοίαρχος συνεχίζει να επιβιώνει υπό «απάνθρωπες συνθήκες» στο πλοίο, ενώ δεν εγκαταλείπει την ελπίδα να του να πληρωθεί τα χρήματα που του χρωστάει η εταιρία και να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα «αξιοπρεπώς», όπου τον περιμένουν η σύζυγος και τα παιδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: