ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Groupon, ο νέος e-κολοσσός

Με την εισαγωγή της στη Γουόλ Στριτ γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία του Διαδικτύου έπειτα από την Google
Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Διαδικτύου εντάσσεται εδώ και λίγες ημέρες ο 30χρονος Αντριου Μέισον, ο ιδρυτής της Groupon η οποία στέλνει καθημερινά στους πελάτες της e-mail με προσφορές για υπηρεσίες και προϊόντα που περιλαμβάνουν από φαγητό σε εστιατόρια μέχρι μεταμόσχευση μαλλιών ή ακόμη και μαθήματα γιόγκα. Η εισαγωγή τής Groupon στη Γουόλ Στριτ αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας του Διαδικτύου μετά την Google το 2004, κατατάσσοντας τον Μέισον ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του Ιντερνετ, όπως είναι ο Μαρκ Ζάγκερμπεργκ του facebook και οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν.
Μαζί με τον Μέισον κερδισμένοι από την εισαγωγή τής Groupon είναι ο Μπραντ Κιγουέλ και ο πρόεδρος της εταιρείας Eρικ Λεφκόφσκι - ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε την ιδέα του Μέισον και τον χρηματοδότησε με αρχικό κεφάλαιο ενός εκατ. δολαρίων. Οι τρεις άνδρες κατέχουν το ένα τρίτο των μετοχών της. Μάλιστα, το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Groupon συνοδεύτηκε με εκτίναξη ώς και 40% της αξίας της μετοχής της, η οποία έφτασε να ενισχύεται ακόμη και στα 31 δολάρια κατά τις παρθενικές της συναλλαγές, παρά τις επιφυλακτικές κριτικές που είχε δεχτεί η εταιρεία πριν από την εισαγωγή της.
Αρκετοί αναλυτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το διογκούμενο κόστος και η αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις διαδικτυακές εταιρείες εκπτωτικών προσφορών θα επηρέαζαν αρνητικά την ανάπτυξη της Groupon. Ανησυχία, την οποία προσπάθησε να αμβλύνει ο Μέισον στα roadshows και τις παρουσιάσεις σε επενδυτές πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η μεγαλύτερη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί τέλος Οκτωβρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο «St. Regis» στο Μανχάταν και ο Μέισον που είναι αρραβωνιασμένος με την τραγουδίστρια Τζένι Γκιλέσπι είχε βάλει τα δυνατά του. Τέσσερις μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν τότε ότι είχαν εκπλαγεί από τη γοητεία και τη συγκρότηση του Μέισον, ο οποίος είχε τη φήμη ενός άστατου και εκρηκτικού χαρακτήρα.

Ποιος είναι ο Μέισον. Ο Μέισον μεγάλωσε στην Πενσιλβάνια, όπου σε ηλικία 15 ετών άρχισε να διανέμει κατ' οίκον κουλούρια, μια υπηρεσία που ονόμασε Bagel Express. Αφού αποφοίτησε από το Northwestern University, το 2003, δούλεψε σε εταιρεία του Λεφκόφσκι σχεδιάζοντας ιστοσελίδες. Αποχώρησε για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες με υποτροφία αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια σε τρεις μήνες καταλήγοντας τελικά στον κόσμο του Διαδικτύου.
Η Groupon άντλησε με την εισαγωγή της 700 εκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές που πωλήθηκαν αντιστοιχούν μόλις στο 5% της εταιρείας και η αξία της εισηγμένης πλέον Groupon στον δείκτη Nasdaq διαμορφώθηκε στα 12,7 δισ. δολάρια. Η Groupon εισπράττει 190 δολάρια κατά μέσον όρο ανά πελάτη ετησίως, αρκετά υψηλότερα από τα 130 δολάρια της Amazon, όταν η διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων βρισκόταν στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης. Σήμερα τα έσοδα ανά πελάτη της Amazon ανέρχονται στα 290 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: