ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Occupy Λευκωσία: Η κατάληψη της νεκρής ζώνης

Kypros3

Δεκάδες νέοι Κύπριοι, εμπνευσμένοι από το διεθνές κίνημα "Occupy", διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες στην "πράσινη γραμμή", που διαχωρίζει την ελληνική από την τουρκική πλευρά του νησιού τα τελευταία 37 χρόνια, επιζητώντας την επανένωσή του.

 
Σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο από μία εβδομάδα, περίπου 50 νεαροί Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν συγκεντρωθεί στη "νεκρή ζώνη", έχουν εγκαταστήσει σκηνές εκεί και συζητούν για το μέλλον του νησιού.
 
Τα συνθήματά τους είναι: "Η νεκρή ζώνη είναι τώρα ζωντανή", "Ο στρατός ΕΞΩ από το νησί", "Τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων δεν αλληλοσυγκρούονται, αλλά συγκλίνουν σε ένα: την ειρήνη", "Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας"

Επιπλέον, σε ένα πανό αναγράφεται "Καλωσορίσατε" τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια καινούρια εποχή για τους νέους των δύο κοινοτήτων, μακριά από τις αγκιλώσεις του παρελθόντος.

"Πιστεύουμε ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει από τους ίδιους τους πολίτες. Γι' αυτό και βασικός στόχος μας είναι η αφύπνιση των συνειδήσεών τους", δηλώνει ο 26χρονος Τουρκοκύπριος Rahme Veziroğlu, που πρωτοστατεί στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.
Kypros2

Ο συνομήλικός του Ελληνοκύπριος, Μιχάλης Ελευθερίου, προσθέτει: "Παρόλο που θα θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε και νέους άλλων λαών απέναντι στο ζήτημα, δεν τα καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό. Είναι δύσκολο να κινητοποιήσεις κάποιον όταν αυτός το μόνο που επιθυμεί είναι να αποκτήσει Μερσεντές"




Kypros6
Σε αντίθεση με τους διαδηλωτές αντίστοιχων κινημάτων στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, οι Κύπριοι δεν φοβούνται τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεών τους από τις αστυνομικές δυνάμεις του νησιού.

Ο εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Michel Bonnardeaux, επισημαίνει: "Αντιμετωπίζουμε με κατανόηση τους νεαρούς διαδηλωτές. Ζητούν απλώς επανένωση του νησιού. Και εμείς το ίδιο θέλουμε τα τελευταία 37 χρόνια"

Δεν υπάρχουν σχόλια: