ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αφιέρωμα στον Σκαρίμπα - συμπόσιο και μουσική παράσταση

Αφιέρωμα στον Σκαρίμπα - συμπόσιο και μουσική παράσταση
Θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την προσεχή Δευτέρα



Η ποίηση, το τραγούδι και η μουσική θα βαδίσουν μαζί την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βράδυ (20.30) θα παρουσιαστούν οι «Εαυτούληδες», μουσική παράσταση, εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα, σε μουσική του Διονύση Τσακνή. Νωρίτερα, επίσης στο Μέγαρο (18.00) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron plus θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο με τίτλο «Η ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα σήμερα».

Μιλώντας ο Διονύσης Τσακνής στη συνέντευξη Τύπου για τους «Εαυτούληδες» και το αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα, σημείωσε «ότι η μελοποίηση του συγκεκριμένου ποιητή ήταν ένα ταξίδι που κράτησε αρκετά χρόνια ώστε να ξεκλειδώσω το έργο του. Πρόκειται για έναν παρεξηγημένο ποιητή και πρωτοπόρο πεζογράφο. Θέλησα να ξεκλειδώσω το έργο του χωρίς να προδώσω τα νοήματά του. Και πιστεύω ότι έβαζε πράγματα δύσκολα στο έργο του για να αποτρέψει την μελοποίησή του».

Πηγή έμπνευσης για τον Διονύση Τσακνή η απροσδόκητη, ανατρεπτική και εντελώς προσωπική ποίησή του, αποτέλεσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο «Εαυτούληδες» (1950). Στην παράσταση συμμετέχουν οι Γιώργος Μεράντζας, ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (που εμφανίζεται στο ρόλο του Γιάννη Σκαρίμπα σε κείμενα που επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσακνής), οι χορωδοί (ηθοποιοί - τραγουδιστές) Αποστόλης, Γιώργος και Ειρήνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Ελένη Ουζουνίδου και Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, των μουσικών Δημήτρη Μπαρμπαγάλα (κιθάρες) και Θωμά Κωνσταντίνου (τσουμπούς, τζούρας, λαγούτο) όπως και μέλη της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού).

Στην παράσταση μεταξύ άλλων ακούγονται τα τραγούδια «Εαυτούληδες», «Τρελός», «Τα ρομπότ», «Ο Σταθμάρχης», «Ο Καμπούρης», «Το εισιτήριο», «Το πορτραίτο της Ελίζε Μαίηλυ», «Το πλοίο (Ο τιτανικός)», «Το φιδάκι», «Χορός Συρτός», «Το βαλς χωρίς ντάμα» όπως και το «Ουλαλούμ» (που ο Τσακνής είχε μελοποιήσει νωρίτερα για τις ανάγκες του δίσκου του «Τι γυρεύεις στον ύπνο μου, πατέρα» του 2007).

Λίγη ώρα νωρίτερα (στις 6μμ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα προηγηθεί Συμπόσιο για τον ποιητή με τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα» με τη συμμετοχή των Κατερίνας Κωστίου (Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών), Σάββα Παύλου (συγγραφέα), Δημήτρη Κοσμόπουλου (ποιητή, δοκιμιογράφου), Γιώργου Παγανού (δοκιμιογράφου, κριτικού) και Συμεών Σταμπουλού (φιλολόγου, νεοελληνιστή). Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς, από την δική του πλευρά σημείωσε ότι η ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα δεν έχει τύχη τις κριτικής που της αξίζει συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο ποιητικός του λόγος έχει δροσιά και δεν έχει παλαιωθεί.
Η παράσταση «Εαυτούληδες» εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Ελληνικό Τραγούδι.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ.:210 - 7282.333.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: