ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ανεξάρτητη η Σκοτία;

Το ερώτημα που θα τεθεί στους Σκοτσέζους στο δημοψήφισμα του 2014, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε γνωστό σήμερα η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκοτίας.
Ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ και το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) του πρότεινε να τεθεί η «σύντομη, απλή και σαφής» ερώτηση: «Συμφωνείτε ότι η Σκοτία πρέπει να είναι μία ανεξάρτητη χώρα;».

Ωστόσο, οι περίπου 5 εκατομμύρια Σκοτσέζοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με την ερώτηση του δημοψηφίσματος.

Αναλόγως με το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, το SNP θα είναι ανοιχτό στο να θέσει μία δεύτερη ερώτηση που θα παράσχει τη «μέγιστη δύναμη» στο περιφερειακό κοινοβούλιο αντί για πλήρη ανεξαρτησία.

«Αν και αυτό δεν αποτελεί πολιτική μας, παραμένουμε ανοιχτοί σε αυτήν την πρόταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του SNP.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν και είναι «παθιασμένος» με τη διατήρηση της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι «δίκαιο» να επιτραπεί στους Σκοτσέζους να ψηφίσουν για το ζήτημα αυτό αν το θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: