ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Aπό την Κίνα στα χωράφια της Ελλάδας! Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια του «γκότζι μπέρι»




Νέο φυτό, που ήταν άγνωστο στους περισσότερους, κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.
Η εναλλακτική καλλιέργεια του "γκότζι μπέρι" φαίνεται πως αποτελεί επιλογή όλο και περισσότερων νέων αγροτών. Το γκότζι είναι το πρώτο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο, αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες.
Το γκότζι μπέρι αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν το χειμώνα, έτσι ώστε να βγει η ρίζα την άνοιξη. Η συλλογή του καρπού γίνεται με το χέρι, άρα είναι προτιμότερο για χωράφια λίγων στρεμμάτων.
Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1ο-2ο χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει τον 3ο-4ο χρόνο. Άρχισε να καλλιεργείται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία. "Το γκότζι μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης. Κάποιοι το τολμούν", ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Νάουσας, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: