ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κα τι που δεν θα συμβει στην Ελλάδα

Καταδικάστηκε για «αμέλεια» ο πρώην πρωθυπουργός

Ισλανδικό Ειδικό Δικαστήριο κήρυξε χθες τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χαάρντε ένοχο μόνο για μία από τις συνολικά τέσσερις κατηγορίες που τον βάρυναν, αυτή της «αμέλειας» αναφορικά με την κατάρρευση της οικονομίας της Ισλανδίας στα τέλη του 2008. Δεν επέβαλε όμως στον πρώην καμία οποιαδήποτε ποινή.
Ο 61χρονος Χαάρντε είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα πολιτικός ηγέτης που λογοδότησε στη Δικαιοσύνη σχετικά με την κρίση που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη διεθνή οικονομία.
Το Ειδικό Δικαστήριο κατηγόρησε τελικά τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν συγκάλεσε ειδικά υπουργικά συμβούλια που να ασχοληθούν με την οικονομική κρίση, η οποία διαφαινόταν ότι πρόκειται να ξεσπάσει. Αν και το Ειδικό Δικαστήριο θεσπίστηκε στην Ισλανδία το 1905, αυτή ήταν μόλις η πρώτη φορά που έγινε ακροαματική διαδικασία ενώπιόν του.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταγγείλει στην έναρξη της δίκης πως είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τη νυν κεντροαριστερή κυβέρνηση, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. «Είναι παράλογο», σχολίασε χθες μετά την απόφαση. «Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των δικαστών πιέστηκε ώστε να καταλήξει για την ενοχή μου σε τουλάχιστον μία κατηγορία, όσο μικρή και αν ήταν, ώστε να σώσει τον λαιμό των βουλευτών που τα προκάλεσαν όλα αυτά».
Οι Ισλανδοί θυμωμένοι για την κατάρρευση της οικονομίας τους το 2008 ζητούσαν επίμονα επί πολύ καιρό να μάθουν τους υπεύθυνους για την κρίση, με μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την Αστυνομία.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, μπορεί να μην κλείσει πληγές και ίσως οδηγήσει σε νέες ερωτήσεις για το ποιοι τελικά ήταν υπεύθυνοι για την κρίση. Παρότι η ισλανδική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, οι Ισλανδοί παραμένουν καχύποπτοι για το πολιτικό τους σύστημα και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις 10% των πολιτών εμπιστεύεται το Κοινοβούλιο της χώρας.
Ολες οι μεγάλες τράπεζες της χώρας κρατικοποιήθηκαν στα τέλη του 2008 μετά την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: