ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

σε Μετά από μισό αιώνα οι Κουβανοί γιόρτασαν τη Μ. Παρασκευή


Μετά από μισό αιώνα οι Κουβανοί γιόρτασαν τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι καμπάνες ηχούσαν από τις ρωμαιοκαλθολικές εκκλησίες σε όλο το μήκος και το πλάτος της Αβάνας, ενώ οι ντόπιοι είχαν όλο το χρόνο να συμμετάσχουν στη μνήμη της άγιας ημέρας, καθώς είχε δοθεί επίσημη αργία από τις δουλειές τους.
Η αργία δόθηκε μετά από επιθυμία του πάπα Βενέδικτου, ο οποίος είχε πριν από λίγες ημέρες επισκεφθεί την Κούβα. ΟΙ δρόμοι στις γειτονιές ήταν ερημικότεροι απ΄ότι συνήθως, καθώς μονάχα μια εκατοστή άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και τουρίστες - βρέθηκαν κοντά στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό.
Η κυβέρνηση της Κούβας σταμάτησε τις αργίες για θρησκευτικές γιορτές μετά το 1959, χρονιά που ανέλαβε την εξουσία ο Φιδέλ Κάστρο. Η αργία των Χριστουγέννων επανήλθε το 1998, μετά από επιθυμία του πάπα Παύλου ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα, ενώ φέτος επανήλθε η αργία της Μεγάλης Παρασκευής μετά από επιθυμία του πάπα Βενέδικτου που επισκέφθηκε την Κούβα. Απομένει να αποφασίσει η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο εάν η Μεγάλη Παρασκευή θα καθιερωθεί ως αργία από τώρα και στο εξής.
Η κορύφωση του Θείου Δράματος ήταν ο πόλος έλξης εκατομμυρίων Καθολικών που στη Ρώμη, την Βηθλεέμ, την Ιερουσαλήμ αλλά και σε Φιλιππίνες και Μεξικό κατέκλυσαν τους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις λιτανείες για τον Δρόμο προς τον Γολγοθά. Το μήνυμα του Πάπα Βενέδικτου ήταν προς τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ενώ στις Φιλιππίνες οι πιστοί αναπαρέστησαν τη Σταύρωση με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: