ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μετά την αραβική… η καναδική άνοιξη

 
Πέρυσι τέτοια εποχή όλος ο κόσμος μιλούσε για την αραβική άνοιξη, όμως φέτος μπορούμε να μιλήσουμε για την καναδική άνοιξη, καθώς το φοιτητικό κίνημα με επίκεντρο το Μόντρεαλ, στην επαρχία του Κεμπέκ, έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Την περασμένη Τετάρτη, όταν συμπληρώθηκαν 100 μέρες απεργίας στα πανεπιστήμια του Κεμπέκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 300.000 φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων, έγινε στο Μοντρεάλ μια διαδήλωση 400.000 ανθρώπων όπου δεν συμμετείχαν μόνο φοιτητές.

Αιτία των κινητοποιήσεων ήταν η απόφαση της κυβέρνησης του Κεμπέκ να αυξήσει κατά 75% τα δίδακτρα στη διάρκεια μιας πενταετίας. Η απεργία, που άρχισε φέτος το Φεβρουάριο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού εδώ κι ενάμιση χρόνο είχαν γίνει γνωστές οι κυβερνητικές προθέσεις.

Στοιχεία για το καναδικό φοιτητικό κίνημα μπορεί κανείς να βρει στις διευθύνσεις που ακολουθούν στο τέλος του κειμένου.

Ένας νόμος έκτρωμα
Ακόμα δεν έχει γίνει πλατιά γνωστό το πρωτοφανές αυταρχικό περιεχόμενο του "νόμου 78” με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φοιτητικό –και το λαϊκό- κίνημα. Πρόκειται για ένα νομικό έκτρωμα που θυμίζει λατινοαμερικανική δικτατορία.

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000-5.000 δολάριο για όποιον παρεμποδίζει κάποιον να μπει σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ακόμα πιο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για όποιο άτομο χαρακτηριστεί "ηγέτης των φοιτητών”: 7.000-35.000 δολάρια, ενώ για το πρόστιμο για φοιτητικούς συλλόγους και οργανώσεις είναι 25.000-125.000 δολάρια. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Απαγορεύονται οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: κάθε ανοιχτή συγκέντρωση άνω των 50 ατόμων (αρχικά το κατώτατο όριο ήταν 9 άτομα!) πρέπει να δηλώνεται 8 ώρες νωρίτερα στην αστυνομία και να αναφέρεται ρητά η ώρα έναρξης, λήξης και η διαδρομή της.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, καθώς ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις και ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της έκφρασης γνώμης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αυτός "καταλύει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Καναδά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Ήδη στον Καναδά ο νόμος 78 χαρακτηρίστηκε "Loi Fuck”…
Με τον ίδιο νόμο ποινικοποιείται και η ενθάρρυνση των διαδηλώσεων από άτομα που δεν συμμετέχουν τα ίδια στη συγκέντρωση, π.χ., από περαστικούς που χειροκροτούν ή φέρουν στα ρούχα τους κάποιο σύμβολο που δηλώνει συμπαράσταση! Και εδώ υπεισέρχεται το περίφημο Κόκκινο Τετράγωνο.

Το Κόκκινο Τετράγωνο (Le carre rouge)
Πρόκειται για ένα μικρό κόκκινο τετράγωνο πανί, συνήθως από τσόχα, που καρφιτσώνεται πάνω στο ρούχο και συμβολίζει τη φοιτητική και λαϊκή αντίσταση. To σύμβολο αυτό, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά κοινωνικά κινήματα, έγινε πλατιά γνωστό το 2005, στη διάρκεια των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων που έγιναν τότε στον Καναδά ενάντια στις περικοπές στην παιδεία. Μάλιστα, οι φοιτητές τότε ανάρτησαν ένα μεγάλο κόκκινο πανί στον μεγάλο μεταλικό σταυρό στο πάρκο του Μον Ρουαγιάλ, στο Μόντρεαλ, και οι αρχές ξόδεψαν μία ημέρα για να το ξηλώσουν. Στο κάτω μέρος του επιβλητικού μνημείου είχαν γράψει "Arretons de sacrifier nos enfants” (ας πάψουμε να θυσιάζουμε τα παιδιά μας). Τι λέτε, δεν είναι και σήμερα επίκαιρο αυτό το σύνθημα και εκτός Καναδά;
Οι "Ελληνες του Καναδά”
Μην πάει ο νους σας στους ομογενείς μας. Ο χαρακτηρισμός αυτός απευθύνεται στους διαμαρτυρόμενους Καναδούς φοιτητές και είναι ο τίτλος ενός λυσσασμένου αντιφοιτητικού άρθρου στην καναδική εφημερίδα "Τhe Globe and Mail”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: