ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ένα δήθεν tweet της Γερμανίδας σημαιοφόρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου Νατάσα Κέλερ κατά των ελλήνων αθλητών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο ελληνικό διαδίκτυο.


natasha-keller-660
Ένα δήθεν tweet της Γερμανίδας σημαιοφόρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου Νατάσα Κέλερ κατά των ελλήνων αθλητών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο ελληνικό διαδίκτυο. Εκατοντάδες μπλογκς και ενημερωτικοί ιστοτόποι αναπαρήγαγαν μια ανύπαρκτη είδηση. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, μια και η 35χρονη αθλήτρια ουδέποτε έγραψε κάτι στο Twitter της κατά των Ελληνων αθλητών.Το Insider αναδημοσιεύει για το θέμα το εύστοχο σχόλιο-ρεπορτάζ από το blog Πολίτης της Πιερίας.
Πραγματικά προκαλεί εντύπωση πως μπορεί ο οποιοσδήποτε αχαρακτήριστος να δημιουργήσει ένα θέμα στην Ελλάδα και όλοι να τσιμπήσουν και να το αναπαράγουν. Έτσι έγινε με την υποτιθέμενη δήλωση της Γερμανίδας σημαιοφόρου Νατάσα Κέλερ πως υποτίθεται είπε:
«Το Ολυμπιακό χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλητους Ελληνες αθλητές. Μόλις τους βλέπουμε κάνουμε τους μαλ..., γιατί φοβόμαστε ότι θα μας ζητήσουν δανεικά», ενώ σύμφωνα με τους "Θεούς της πληροφόρησης" λίγο αργότερα, "υπό τον θόρυβο που προκλήθηκε στα social media, ξεκαθάρισε: «Σέβομαι όλους τους ανθρώπους, δεν έχω ανάμηξει με την πολιτική».....
Παράλληλα κυκλοφορούσε και η μετάφραση της δήλωσης στα Αγγλικά:
''The olympic vilage is full with greek athlets that go around without shoes. When we see them we try to stay away because we are afraid that they will ask for money said the german athlete Natasa Keler.''
Το ότι κάποιος (επαναλαμβάνουμε) τουλάχιστον αχαρακτήριστος έγραψε μία ηλιθιότητα δεν έβαλε σε κανέναν σε σκέψεις πως πχ.:
α) Στο twitter υπάρχει όριο 160 χαρακτήρων. Τέτοια δήλωση θέλει 3 tweet άρα είναι χλωμό να έγινε ποτέ (μάλλον ο φωστήρας ξέρει μόνο από facebook).
β) Η μετάφραση είναι εντελώς άσχετη με το αρχικό κείμενο ενώ κανείς δεν βρήκε το πρωτότυπο Γερμανικό...
γ) Υπάρχουν μέσα για να διασταυρωθεί η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ είδηση, πόσο μάλιστα όταν αφορά δήλωση ενός προσώπου που είναι σε ένα μέρος που έχουν μαζευτεί χιλιάδες δημοσιογράφοι. Λέτε να περνούσε απαρατήρητη; Υποτίθεται μάλιστα έκανε και δεύτερο διευκρινιστικό tweet που πάλι δεν βρέθηκε.
δ) Τις μηχανές αναζήτησης τις χρησιμοποιεί κανείς ή απλά διαβάζει ότι βρει μπροστά του στο facebook;
Επειδή κάποιοι ζούνε σε έναν κόσμο που όλοι κυνηγούν την Ελλάδα, δεν σημαίνει πως αυτός ο κόσμος υπάρχει. Το γεγονός πως κάποιοι έχουν αντιληφθεί το πόσο ψάχνουμε σαν κοινωνία τέτοιου είδους ειδήσεις φαίνεται από τα σενάρια συνωμοσίας που κυκλοφορούν και δεν είναι λίγες οι φορές που ξεπερνούν τα όρια του παραλόγου.
Ενώ όλοι γνωρίζουν τα σενάρια που θέλουν να μας κυνηγάει ο πλανήτης Γη, ο Άρης και ο Πλούτωνας, κανένας μάλλον δεν ασχολείται για να ψάξει και να μάθει το τι πραγματικά συμβαίνει.
Η ευκολότερη λύση είναι πχ. να λέμε πως μας ψεκάζουν άρα δεν έχουμε καμία ευθύνη.
Μία απορία:
Θα κατέβουν ή θα διορθωθούν όλες οι αναρτήσεις για μία είδηση που ποτέ δεν συνέβη;
Θα πει κανένας συγγνώμη που ενημέρωσε εσφαλμένα το αναγνωστικό του κοινό;
Η καλλιέργεια μίσους με βάση μία ψεύτικη είδηση τιμωρείται ή όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: