ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Απευθείας αγορά κρατικού χρέους προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚ


Mario-DragiΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει έναν μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων ώστε να σταθεροποιούνται τα κόστη δανεισμού χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι το βράδυ της Πέμπτης .
«Το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοικτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού», είπε ο Ντράγκι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητο, στο 0,75%.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, βάσει του τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Τις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιάσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτική
Παράλληλα, ο Ντράγκι είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ενώ η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική στην ΕΕ βαραίνει στην εμπιστοσύνη, επέμεινε πάντως ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση. «Το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε.
Ο Μάριο Ντράγκι είπε στη συνέχει ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει τον επόμενο μήνα την χαλάρωση και την διεύρυνση του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων τα οποία γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις (collateral), αλλά και το να επαναλάβει κινήσεις όπως η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω μακρόχρονων, χαμηλότοκων δανείων, κάτι που έκανε στις αρχές του χρόνου διοχετεύοντας 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο οι τράπεζες «πάρκαραν» το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών στην ΕΚΤ, αντί να αυξήσουν τις διατραπεζικές χορηγήσεις, τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Θα γίνει μια συζήτηση για το πλαίσιο που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια, προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Ντράγκι.
Η Γερμανία έχει πάντως «επιφυλάξεις» σχετικά με τα σχέδια η ΕΚΤ να αγοράζει χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις αγορές δανεισμού, παραδέχθηκε ο Ντράγκι. «(Ο Γενς) Βάιντμαν και η Μπούντεσμπανκ έχουν επιφυλάξεις» για τα έκτακτα, μη-συμβατικά αυτά μέτρα, επισήμανε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: