ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Θα μεινει στην ιστορία για τις σκληρες του διαπραγματεύσεις



Πακέτο - «φωτιά» στο τραπέζι της Μέρκελ

Σκληρό πακέτο στις βαλίτσες του Σαμαρά

Με έτοιμη τη λίστα οδυνηρών περικοπών αρχίζει αύριο με τον Γιούνκερ η καμπάνια του Πρωθυπουργού για να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Μια λίστα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, μέσα από την οποία θα προκύψει ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου το οριστικό πακέτο με τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ, παρέδωσε χθες το βράδυ στον Αντώνη Σαμαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κατάλογος αυτός, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, θα βρίσκεται στις αποσκευές του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα.


Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η λίστα - φωτιά να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την προσεχή Παρασκευή, ως «κλειδωμένη» υπόθεση και όχι ως μια εξαγγελία προθέσεων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα μεγαλύτερο πακέτο που θα αναπληρώνει και τις τυχόν απώλειες από τα μειωμένα φορολογικά έσοδα ή την μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων μέτρων.
Ενας ακόμη λόγος που πλειοδοτεί, έχοντας στο οπλοστάσιό της επιπρόσθετες περικοπές, είναι η ανησυχία ότι η τρόικα μπορεί να απορρίψει κάποια από τα μέτρα του αρχικού πακέτου. Κι ένας τρίτος λόγος είναι οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, καθώς κρίνεται σκόπιμο να υπάρχουν στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις, στο ενδεχόμενο που οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι θεωρήσουν ότι μια ή περισσότερες από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις κινούνται στο πεδίο των δικών τους «κόκκινων γραμμών» που δεν μπορούν να υπερβούν.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Το ζήτημα αυτό επανήλθε χθες στο προσκήνιο, μετά τη νέα κατηγορηματική αντίθεση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, να προσυπογράψει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.
Επιτελικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ τόνιζαν χθες το βράδυ ότι η νέα ηχηρή διαφοροποίηση του κ. Κουβέλη έχει πρωτίστως ως στόχο να καταγραφεί η αντίθεση του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γι αυτό τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι την τελική ευθύνη για το μέτρο θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός, ενώ δεν προτίθεται η ΔΗΜΑΡ να τορπιλίσει την κυβερνητική συνεργασία.
Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μαξίμου υπό τον κ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα αποφασίστηκε η κυβέρνηση να επιμείνει στην προώθηση της εργασιακής εφεδρείας με τριετή ορίζοντα για δημοσίους υπαλλήλους που θα προέρχονται, σε πρώτη φάση, από υπηρεσίες και οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Κατά τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης, διατυπώθηκε η άποψη ότι με το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας που έχει ζητήσει άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: