ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τόνυ Νίκλινσον: Ο άνθρωπος που καταδικάστηκε να ζήσει

a-TONY-NICKLINSON-640x468
Δεν μπορεί να κρύψει τη λύπη του λίγο μεά την απόφαση του δικαστηρίου
.Ελίνα Δεβούρου
  
Τεράστιο πλήγμα αποτέλεσε για το Βρετανό, Τόνυ Νίκλινσον, η απόφαση του δικαστηρίου κατά την οποία, του απαγορεύεται να βάλει τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια γιατρών καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, θεωρείται δολοφονία.
Ο 58χρονος άνδρας, έμεινε παράλυτος απ' το λαιμό και κάτω, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αθήνα, το 2005. Το Σύνδρομο Εγκλεισμού, όπως συγκεκριμένα, ονομάζεται η κατάσταση του Νίκλινσον, δεν του επιτρέπει καμία κίνηση, παρά μόνο τη σύσπαση μερικών μυών του προσώπου και την λειτουργία των βλεφάρων – τρόπο που χρησιμοποεί για την επικοινωνία με την οικογένειά του αλλά και για να «γράφει» στον υπολογιστή του.
Ο Νίκλινσον, πατέρας 2 παιδιών, περιγράφει τη ζωή του ως ένα «πολύ ζωντανό εφιάλτη» και δηλώνει συντετριμένος απ' την απόφαση του δικαστηρίου.
«Αν και δεν ήθελα να είμαι υπεραισιόδοξος, η φανταστική δουλειά που έγινε στην περίπτωσή μου, πίστεψα πως θα δώσει στο δικαστήριο την ακριβή εικόνα της ζωής μου - την απόλυτη δυστυχία και ανικανότητα να κάνω το οτιδήποτε - και πως θα μου επιτρεπόταν να έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο. Λυπάμαι που η νομοθεσία με καταδικάζει σε μια ζωή συνεχούς ταπείνωσης και μιζέριας», είπε σε συνέντευξή του στο BBC.
Παρ' όλες τις προσπάθειες του ίδιου και της νομικής ομάδας που τον υποστηρίζει, ο δικαστής δήλωσε: «Το να δεχτούμε την απαίτηση του Τόνυ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλες περιπτώσεις . Για να γίνει αυτό που ζητάει, το δικαστήριο θα πρέπει να κάνει μια σημαντική αλλαγή στο νόμο και αυτό δεν είναι στη δικαιοδοσία μας αλλά δουλειά του κοινοβουλίου.»
Σύμφωνος με την απόφαση του δικαστηρίου είναι και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος: «Ο Β.Ι.Σ, αντιτίθεται στη νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου και δε θα επιθυμούσε κάποια αλλαγή στη νομοθεσία.»
Η σύζυγος και τα παιδιά του Τόνυ Νίκλινσον,που βρίσκονται συνέχεια στο πλευρό του, υποστηρίζουν την προσπάθεια του, ενώ μέσω Twitter και Facebook, ζητούν τη βοήθεια όλων για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου ο σύζυγος και πατέρας τους να κερδίσει τα επερχόμενα δικαστήρια.
 «Δεν είναι δολοφονία. Είναι αυτό που θέλει ο πατέρας μου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, η μικρότερη κόρη του Νίκλινσον, Μπέθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: