ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η κασέτα επιστρεφει....δριμύτερη

590_71459cbe1aa2a86859ff0867002fe3c9
Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ερευνητές της Fuji Film στην Ιαπωνία και της ΙΒΜ στη Ζυρίχη ανέπτυξαν πρωτότυπα τα οποία μπορούν να «σβήσουν» από το χάρτη των αποθηκευτικών μέσων CD, DVD και σκληρούς δίσκους: οι συγκεκριμένες κασέτες έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης 35 terabyte δεδομένων, τα οποία «φορτώνονται» σε μαγνητική ταινία καλυμμένη με σωματίδια φερρίτη βαρίου. Και όλα αυτά σε διαστάσεις 10x10x2 εκατοστών.
Οι κασέτες αυτές βέβαια απέχουν ακόμα από τα χέρια των καταναλωτών: η εν λόγω τεχνολογία θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το SKA (Square Kilometre Array), που συγκεντρώνει δεδομένα από χιλιάδες κεραίες.
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, αρκεί να ειπωθεί πως όταν το SKA τεθεί σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας (κάπου κοντά στο 2024), o όγκος των δεδομένων που θα «παράγει» ημερησίως εκτιμάται πως θα ανέρχεται στο 1 petabyte (1.000 terabytes, δηλαδή 1.000.000 gigabytes) την ημέρα.
Η ομάδα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των αποθηκευτικών μέσων για το SKA περιέχει και έναν Έλληνα: ο δρ. Ευάγγελος Ελευθερίου, ο οποίος έχει κατονομαστεί «IBM Fellow» (η μεγαλύτερη τιμή της εταιρείας) είναι επικεφαλής του τμήματος αποθηκευτικών τεχνολογιών (Storage technologies) στο Zurich Research Laboratory και αποτελεί πρωτοπόρο στις έρευνες πάνω σε τεχνολογίες αποθήκευσης και επικοινωνίας. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της Πάτρας το 1979 και συνέχισε αποκτώντας M.Eng και Ph.D από το πανεπιστήμιο Carleton, στον Καναδά. Εργάζεται για το τμήμα έρευνας της IBM από το 1986. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, όταν το ραδιοτηλεσκόπιο αρχίσει να λειτουργεί, τα δεδομένα του θα αποθηκεύονται σε κασέτες με χωρητικότητα 100 terabytes- δηλαδή πάνω από διπλάσια αυτής των πρωτοτύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: