ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αίτηση προσωρινής πτώχευσης από τα ζαχαροπλαστεία «Αγαπητός»

Picture 0 for Αίτηση προσωρινής πτώχευσης από τα ζαχαροπλαστεία «Αγαπητός»
Η Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ, δεν είναι άλλη από την πολύ γνωστή εταιρεία εδεσμάτων, ζαχαροπλαστείων και catering της οικογένειας Δημητρίου Βαλογιώργη, που έχει γράψει ιστορία γλυκαίνοντας τους Θεσσαλονικείς τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Η «Αγαπητός», όπως αναλύεται στο δικόγραφο, έχοντας φτάσει σε «οριστική οικονομική αδυναμία», έχοντας εξαντλήσει τα ίδια κεφάλαιά της και μπροστά στον κίνδυνο αναγκαστικής εκποίησης παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων, ζητάει την προστασία του Δικαστηρίου, τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της προς τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης, που θα την καταστήσει βιώσιμη και θα την κρατήσει στην αγορά.
Η Αγαπητός, που σε πρώτη φάση έχει επιτύχει την προσωρινή προστασία  από την αναγκαστική εκτέλεση αποφάσεων για απαιτήσεις σε βάρος της, περίμενε στις 14 Δεκεμβρίου 2012 τη συζήτηση της αίτησης που έχει υποβάλλει για ένταξη στο άρθρο 107 του ν. 3588/2007, η οποία όμως αναβλήθηκε για τις 8 Μαρτίου 2013.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Πτωχευτικού Κώδικα αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος διάσωσης και συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης σε σχέση με το γνωστό άρθρο 99. Με βάση το άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να τεθεί προσωρινά σε πτώχευση, από την οποία όμως εξέρχεται αμέσως με την έγκριση του σχεδίου αναδιοργάνωσης.
Η Αγαπητός πιάστηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης, σε περίοδο που υλοποιούσε σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης (2006-2010). Η εταιρεία που το 2008 είχε τζίρο μεγαλύτερο των 6,6 εκατ. ευρώ, το 2011 είχε πωλήσεις μόλις 3,415 εκατ. ευρώ, έχοντας δηλαδή μέσα σε μία 4ετία χάσει το 48,25% του τζίρου της, ενώ το 2012 οι πωλήσεις συνεχίζουν πτωτική πορεία με πρόβλεψη να κλείσουν στα 2,961 εκατ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Να σημειωθεί ότι και το 2012 θα κλείσει με ζημίες προ φόρων περίπου 540.000 ευρώ.

Η μεγάλη μείωση των πωλήσεων, συνοδεύτηκε από ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο το 2010 και το 2011, αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, προς τις πιστώτριες τράπεζες,  τα ασφαλιστικά ταμεία, προς μεγάλους προμηθευτές, καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους της Εταιρείας.

Η Αγαπητός είναι πλέον υπερδανεισμένη και οι οφειλές της προς τις τράπεζες με στοιχεία 30/6/2012 ανερχόταν συνολικά σε 4,492 εκατ.ευρώ, με το 74% να αφορούν μακροπρόθεσμα δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Στον κατάλογο των υποχρεώσεων, προστίθενται ακόμη:
Προς εταιρείες leasing, συνολικά 1,731 εκατ. ευρώ.
Προς προμηθευτές 815.263 ευρώ.
Προς λοιπούς πιστωτές 544.347 ευρώ.
Προς το ελληνικό δημόσιο (ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρος εισοδήματος)  648.616 ευρώ.
Προς Ασφαλιστικά Ταμεία 1,858 εκατ. ευρώ.
Προς το Προσωπικό 314.803 ευρώ από δεδουλευμένα που διακανονίστηκαν και πληρώνονται με δόσεις.
Σε επιταγές πληρωτέες 391.803 ευρώ

Συνολικά οι οφειλές της εταιρείας στις 30/6/2012, ανέρχονταν σε 10,637 εκατ.ευρώ με το άνοιγμα της Αγαπητός να φθάνει τα 7,948 εκατ. ευρώ που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι απαιτητό.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας και εφ' όσον ενταχθεί στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού, θα μπορέσει από το 2013 (πρόβλεψη τζίρου 3,9 εκατ.) και μετά να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ώστε σταδιακά και μέχρι το 2016 οι πωλήσεις της να αυξάνονται για να φτάσουν περίπου στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της Αγαπητός στηρίζεται αφενός στον ανασχεδιασμό και την ανάπτυξη δικτύου και δραστηριοτήτων, μέσω franchising, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό και, αφετέρου, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Για να μπορέσει η Αγαπητός να επιβιώσει, ζητάει: Από τις τράπεζες να κουρέψουν τις απαιτήσεις τους κατά 30% και να δώσουν περίοδο χάριτος 18 μηνών. Από τις εταιρείες leasing να αναδιαρθρώσουν τα μισθώματα για 8 χρόνια και, περίοδο χάριτος 18 μηνών. Από τους προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές να δεχθούν μείωση των απαιτήσεων κατά 50%.

Για την αναδιοργάνωσή της η Αγαπητός θα στηριχθεί στο franchising, μεταβιβάζοντας υφιστάμενα καταστήματα σε συνεργάτες, έστω κατέχοντας μειοψηφικό ποσοστό. Θα επεκταθεί πανελλαδικά μέσω του franchising, αλλά και σε αγορές της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ. Επίσης, θα δώσει έμφαση στο catering, ενώ σχεδιάζει είσοδο και σε μεγάλες αλυσίδες super market.

Η Αγαπητός, για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, έχει ήδη κλείσει πέντε ζημιογόνα καταστήματα, καθυστέρησε την ανάπτυξη άλλων πέντε επαρχιακών σημείων, ενώ ήδη στράφηκε στην ανάπτυξη μέσω franchising.
Σήμερα η εταιρεία, έχει έξι καταστήματα λιανικής: τρία στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αθήνα, ένα στο εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza στη Λάρισα, ενώ μέσω franchising βρίσκεται σε Λευκωσία και Λεμεσό. Επίσης, συμμετέχει με 51% στο ζαχαροπλαστείο στην Πλατεία Αριστοτέλους. Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις, 2.373 τμ βρίσκονται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: