ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή δρομέων προς ΣΔΥΑ σχετικά με το κόστος του 36ου Δρόμου Υγείας Αθήνας

Προς ΣΔΥΑ
Αγαπητοί κύριοι/κυρίες του ΔΣ του ΣΔΥΑ, αγαπητή  Κα Μπερτσάτου.

Αποφασίσαμε, όλοι οι υπογράφοντες, να συντάξουμε αυτήν την επιστολή, με αφορμή τη διοργάνωση του 36ου Δρόμου Υγείας Αθήνας και πιο συγκεκριμμένα, του κόστους συμμετοχής σε αυτόν.

Θα θέλαμε να γίνει σαφές εξ αρχής, ότι κανείς δεν θέλει να απαξιώσει τον ιστορικότερο ίσως αγώνα λαϊκού-μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, ούτε τις προσπάθειες και τον κόπο των ανθρώπων που τον διοργανώνουν τόσα χρόνια και θα τον διοργανώσουν και εφέτος. Είμαστε μία ομάδα δρομέων που αγαπάει τον αθλητισμό, αγαπάει τους αγώνες και το ευ αγωνίζεσθαι, απολαμβάνει τη συμμετοχή του σε αυτούς και εκτιμάει βαθύτατα τους ανθρώπους που τόσα χρόνια έχουν ''μπει μπροστά'' και έχουν γιγαντώσει το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα, με τον κόπο τους και την αγάπη τους για το σπορ.

Την επιστολή θα την συντάσσαμε μία οποιαδήποτε χρονική στιγμή στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Η υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας, απλά την κάνει πιο ουσιαστική και κατά την γνώμη μας, επιτακτική, για όσους νοιάζονται για τον χώρο.

Έχοντας διαβάσει αρκετά που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα για το θέμα σε διάφορα fora (και είναι αρκετά...), καθώς και τις απαντήσεις από τους υπευθύνους του συνδιοργανωτή RUNNER, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής :

Δε διαφωνούμε με την ύπαρξη αντιτίμου συμμετοχής στους αγώνες δρόμου. Μας αρέσουν οι αγώνες να είναι σωστά οργανωμένοι, ποιοτικοί, διαφήμιση για το δρομικό κίνημα. Δεν θέλουμε να γίνονται ''εις βάρος'' κάποιων ανθρώπων που αγαπάνε το χώρο. Συμφωνούμε ότι όποιος κοπιάζει, πρέπει να αμείβεται. Δε διαφωνούμε ούτε στο γεγονός ότι το (διπλασιασμένο από πέρυσι) κόστος των 20,00€ για τις παροχές που επιλέξατε να προσφέρετε στους συμμετέχοντες, μπορεί να πει κάποιος ότι δεν είναι παράλογο (είναι ωστόσο υψηλό, απ' τη στιγμή που τα έσοδα μας - και πιστεύουμε των περισσότερων - δε διπλασιάστηκαν από πέρυσι, αλλά μάλλον το αντίθετο συνέβη).

Διαφωνούμε όμως με την επιλογή σας να κάνετε έναν ακριβό αγώνα. Γιατί κόστος 20,00€ για έναν αγώνα 20 χλμ, είναι πολύ υψηλό σε απόλυτα νούμερα, όπως και να το δει κανείς, όποια μέτρα και σταθμά και αν χρησιμοποιήσει. Αποθαρρύνει πάρα πολλούς αθλητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν, αλλά είτε δεν μπορούν, είτε θεωρούν ότι, οι επιπλέον των βασικών παροχές, είναι περιττές και αποτελούν απλά μία ευκαιρία αύξησης κερδών. Η παρούσα οικονομική συγκυρία δε, κάνει τις επιλογές σας ελιτίστικες.

Αυτό πιστεύουμε και εμείς και αν  δεν  αλλάξουν οι παρούσες  οικονομικές απαιτήσεις, θα λείψουμε εφέτος από τον αγώνα σας (μας...).

Θα θέλαμε από την μεριά σας, να δώσετε  την επιλογή που η οικονομική συγκυρία που διανύουμε επιτάσσει, σε αυτούς που θέλουν αλλά δεν μπορούν, να συμμετάσχουν στον αγώνα, προσφέροντας και ένα οικονομικό πακέτο, χωρίς μπλουζάκι, πάστα πάρτυ, κλπ, με μόνο τις βασικές παροχές ενός αγώνα. Μπορεί να είναι περισσότερη δουλειά, αλλά θα είναι καλύτερος, πιο πλήρης αγώνας. Θα είναι αγώνας, που θα συμφωνεί  με το πνεύμα των προηγούμενων αγώνων, το πνεύμα του αγνού αθλητισμού που τον καθιέρωσε.

Περιμένουμε από τον ΣΔΥΑ, να δείξει την ευαισθησία που απαιτεί ο ρόλος του σαν ο πρώτος σύλλογος υγείας δρομέων, αλλά και που καλούν οι περιστάσεις και να χαμηλώσει το κόστος, είτε συνολικά, είτε σε κάποιο οικονομικότερο πακέτο. Δεν θα έχει απλά κερδίσει κάποιες εκατοντάδες συμμετέχοντες παραπάνω, θα έχει εκπληρώσει τον ρόλο του.

Δεν είμαστε γραφικοί, ούτε αθεράπευτα ρομαντικοί, δεν ζούμε στα σύννεφα. Όλα έχουν ένα κόστος και είμαστε πρόθυμοι να το πληρώσουμε. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο αγώνας θα αλλάξει και πάλι πνεύμα, θα γίνει πιο προσιτός, δεν θα θυμίζει άλλη μία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό το βάρος, μοιραία πέφτει στον ΣΔΥΑ, ο οποίος τον καθιέρωσε. Τέτοιου είδους αγώνες, έχουν χαρακτήρα και ψυχή. Τον χαρακτήρα και την ψυχή που του έδωσαν 35 χρόνια τώρα οι διοργανωτές του, με την αγάπη τους για το άθλημα. Αυτό τον έκανε και τόσο επιτυχημένο και αγαπητό από τους Έλληνες δρομείς. Αν χαθεί αυτός ο χαρακτήρας και η ψυχή, που είχε τόσα χρόνια ο αγώνας, η γιορτή θα γίνει, απλά, ένα (ακριβό) πανηγύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: