ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια σας;


Πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια σας;
Αν πάσχετε από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα, έχετε ένα λόγο παραπάνω να αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας. Και αυτό, διότι τα βρώμικα σεντόνια είναι εξαιρετικά ελκυστικά για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, προειδοποιεί ένας κορυφαίος βρετανός αλλεργιολόγος.

Η προειδοποίησή του γίνεται με αφορμή μία νέα δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ περισσότερων από 2.000 Βρετανών και έδειξε πως μόλις οι τέσσερις στους δέκα αλλάζουν τα σεντόνια τους μία φορά την εβδομάδα.
Πάνω από ένας στους τρεις (το 36%) τα αλλάζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ το 17% μόλις μία φορά το μήνα ή και σπανιότερα ακόμα! Μεταξύ αυτών, δε, είναι και κάποιοι (σχεδόν το 1%) που λένε ότι τα αλλάζουν μία φορά τον… χρόνο!
Σε αντίθεση, δε, με ό,τι θα έσπευδε να σκεφτεί κανείς, οι γυναίκες είναι πιο αμελείς από τους άνδρες στην αλλαγή των σεντονιών.
Περισσότερες από τις μισές εθελόντριες είπαν ότι δεν αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα, ενώ το 12% δήλωσαν πως τα αλλάζουν μόνο μία φορά το μήνα. Αντίστοιχα στους άντρες, το 40% δήλωσαν πως τα αλλάζουν κάθε εβδομάδα, ενώ το 8% είπαν πως τα αλλάζουν ακόμα πιο συχνά.
Τα βρώμικα σεντόνια, όμως, μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας, κατά τον δρα Άνταμ Φοξ, παιδοαλλεργιολόγο στο Νοσοκομείο St’ Thomas του Λονδίνου.
«Η καλή υγιεινή στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας», τόνισε. «Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα.
»Καθημερινά, λ.χ., το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας.
»Επιπλέον, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα (λίπος) που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.
»Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο κρεβάτι μας ένα μικροπεριβάλλον, το οποίο βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό τα ακάρεα της οικιακής σκόνης».
Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά έντομα τα οποία παράγουν περιττώματα γεμάτα αλλεργιογόνα, που προκαλούν πολλά δεινά στους ανθρώπους.
Όταν, λ.χ., τα εισπνεύσει ένας ευαίσθητος άνθρωπος, μπορεί να εκδηλώσει κρίση άσθματος και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.
«Για να προστατευθούμε από αυτά, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που πρεσβεύουν αλλαγή των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα και πλύσιμο στους 60 βαθμούς, σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως αλλεργικής προδιάθεσης ή όχι», πρόσθεσε ο δρ Φοξ.
«Όποιος είναι αλλεργικός στα ακάρεα, καλό είναι να τα αλλάζει δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αν έχει σοβαρή αλλεργία πρέπει να επενδύσει σε ειδικά, αντιαλλεργικά κλινοσκεπάσματα», κατέληξε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: