ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Ελλάδα, βλέπει η Guardian

greece-povertyΑκόμα μία φορά κρούει η Guardian τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και την οποία δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε χώρες της λεγόμενης Δύσης.
Η μαρτυρία του Νικήτα Κανάκη, επικεφαλή των Γιατρών του Κόσμου στη βρετανική εφημερίδα είναι σοκαριστική: "στο Πέραμα πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε στάδιο εξαθλίωσης".
Η Αλεξάνδρα Πολιτάκη, δημοσιογράφος της εφημερίδας εξηγεί τι μπορεί να θεωρηθεί ως ανθρωπιστική κρίση:  "η ανθρωπιστική κρίση συνοδεύεται συνήθως από αυξανόμενη φτώχεια, ανισότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, καθώς και από ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Σημαντικοί δείκτες μιας τέτοιας κρίσης είναι επίσης η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης".
Συνεχίζει αναφέροντας οτι στην Ελλάδα το 2011 το 27,3% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στερείται βασικά αγαθά όπως η θέρμανση, ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο και το κρέας. Επισημαίνει το γεγονός οτι η ανεργία έχει φτάσει στο 26%, κατακρίνει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ και τους καλεί να κοιτάξουν στα μάτια τη σκληρή πραγματικότητα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: