ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Βαρουφάκης: Εάν είχα 20.000 ευρώ θα τα έβαζα σε γερμανική τράπεζα

varoufakis10Η συμφωνία του Εurogroup επί του κυπριακού ζητήματος έχει και  θετικά σημεία, ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, μετά την πρωτοφανή απόφαση για “κούρεμα” των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, αλλά και τις εισηγήσεις Ντάισελμπλουμ για γενίκευση του υποδείγματος της Κύπρου και σε άλλα  τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης, άνοιξε πλέον η συζήτηση ότι ο φορολογούμενος δεν πρέπει να επιβαρύνεται de facto με τη διάσωση τραπεζών υπέρ των καταθετών – και δη των ανασφάλιστων καταθετών, άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Αυτό, σημείωσε, είναι και το θετικό της υπόθεσης, τόνισε όμως ότι οι χώρες και οι τράπεζές τους δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα δηλ. με το πόσο ισχυρό είναι ένα κράτος και παρέθεσε το παράδειγμα της Ολλανδίας. Όταν κατέρρευσε η τράπεζα SNS Real, δεν κουρεύτηκε καμιά κατάθεση γιατί το δημόσιο δεν ήταν χρεωμένο. Πράγμα που, φυσικά, δεν έγινε στην Κύπρο.

Ερωτηθείς δε, για το τι θα έκανε ο ίδιος τις καταθέσεις του, απάντησε ότι εάν ήταν Ισπανός και είχε 20.000 ευρώ, δεν θα τα κατέθετε στη Bankia, αντιθέτως θα απευθυνόταν στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόφαση για “κούρεμα” των καταθέσεων αποτελεί την “ταφόπλακα” της τραπεζικής ενοποίησης Ευρώπης.

Εδώ και τρία χρόνια δημιουργούνται συστηματικά συνθήκες αποδόμησης του ευρώ, ανέφερε και σχολίασε ότι η Κύπρος ουσιαστικά δεν είναι στο ευρώ, καθώς, το κυπριακό ευρώ δεν έχει την ίδια δύναμη  με το ελληνικό ή ακόμα περισσότερο με το γερμανικό.

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός  Βορράς δεν χαλαρώνει καθόλου τη στάση του, καθώς ουδείς μιλά πλέον για ευρωομόλογο ή για ενοποίηση τραπεζών, σχέδια στα οποία το Βερολίνο αντιτάχθηκε εξαρχής. Κι αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, γιατί η Deutsche Bank είναι σε κακή κατάσταση και με τη δημιουργία ενιαίου τραπεζικού επόπτη αυτό θα γίνει φανερό, κάτι που δεν θέλει φυσικά η γερμανική πλευρά.

Παράλληλα, ο γνωστός οικονομολόγος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα πετύχει και ως εκ τούτου  δεν θα υπάρχει σύστημα τραπεζικής πίστης στην Ελλάδα.  Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείζονται και να δανείζουν, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: