ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κουρεύουν και τις ισπανικές καταθέσεις;

Κουρεύουν και τις ισπανικές καταθέσεις;Η ιδέα του "κουρέματος" φέρεται να έχει γίνει ιδιαίτερα προσφιλής στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει συνεισφορά των "υγιών" τραπεζών, με κούρεμα των καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων.
Ο στόχος, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, είναι να μπουν περίπου 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων, προκειμένου να βοηθηθούν περίπου 300.000 επενδυτές, που είχαν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν τα χρήματά τους.
Η κυβέρνηση σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι οι μικρότερες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την έκτακτη αυτή εισφορά.
Οι ισπανικές τράπεζες πούλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ και πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν, χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, θεωρώντας ότι είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.
«Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Από αυτό, θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας,  Λουίς Ντε Γκίντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: