ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

H Τουρκία τι νουμερακι πήρε; Η Κυπρος ειχε το 5

"Μπαγίς κάνε αποταμίευση"! Το "οικονομικό ψέμμα" της Τουρκίας, με στοιχεία

Ο “παραλής” Μπαγίς -γνωστός μόνο από τις προκλητικές δηλώσεις κατά Ελλάδας και Τουρκίας- “δανείζει” απλόχερα στην Κύπρο, τουρκικές λίρες. Όπως γράψαμε και χθες καλό θα είναι να κάνει και λίγο αποταμίευση! Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι το...
“οικονομικό θαύμα” του Ερντογάν μπορεί εύκολα να αποδειχτεί ότι ήταν “οικονομικό τρικ”.

Διαβάζοντας το άρθρο από το Haber.sol.org, το οποίο μετέφρασαν τα tourkikanea.gr αποκαλύπτεται ο “φερετζές” που καλύπτει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας.

Διαβάστε τι γράφουν οι Τούρκοι:

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ που έχει καταστήσει ως όχημα οικονομικής προπαγάνδας το θέμα του χρέους προς το ΔΝΤ, συνεχίζει να κρύβει την αλήθεια από τον λαό. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση του ΑΚΡ που λέει πως θα μηδενίσει το χρέος προς το ΔΝΤ είναι να παίρνουν
χρήματα από την δεξιά τσέπη και να τα βάζουν στην αριστερή.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Τουρκία πλέον δεν είναι χώρα που παίρνει δάνειο από το ΔΝΤ, αλλά χώρα που του δίνει δάνειο, και διακηρύττουν πως τον Μάιο μηδενίζουν το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ. Η τελευταία σχετική ανακοίνωση ήρθε από τον αντιπρόεδρο Αλή Μπαμπατζάν

Ο Μπαμπατζάν ισχυρίστηκε πως όταν ανέλαβε το ΑΚΡ είχε χρέος 23 δις $ και είπε πως ¨Τα συνολικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας ήταν 28 δις $. Το σημερινό μας χρέος στο ΔΝΤ έχει πέσει στα 400 εκ. $. Τον Μάιο με την τελευταία δόση το μηδενίζουμε ¨.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ τα παίρνει από την δεξιά τσέπη κι τα βάζει στην αριστερή

Κι όμως η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου όπως τα λέει η κυβέρνηση του ΑΚΡ. Η κυβέρνηση με έκδοση ομολόγων και με δάνεια από τις διεθνείς αγορές επιχειρεί να μειώσει το χρέος προς το ΔΝΤ, ενώ ουσιαστικά δεν κάνει τίποτε άλλο από το να βγάζει χρήματα από την μια τσέπη και να τα βάζει στην άλλη.

Στα τέλη του 2002 η Τουρκία είχε εξωτερικό χρέος 130 δις $, δηλαδή το 56% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 το συνολικό της εξωτερικό χρέος έφτασε τα 326 δις $. Εξ αυτών τα 101 είναι δημόσιο χρέος, 7 δις $ είναι χρέος της κεντρικής τράπεζας, και 217 δις $ είναι το χρέος του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το χρέος του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με το 2002 αυξήθηκε 4 φορές, ενώ το συνολικό χρέος μιάμιση φορά.

Μακιγιάζ από το ΑΚΡ για τα αυξανόμενα χρέη : Δεν είναι δημόσια χρέη, αυξάνονται πολύ τα χρέη του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών
Το σημείο που πρέπει να προσεχθεί εδώ είναι ότι κατά τα έτη του ΑΚΡ, αντί του δημοσίου δανείζονται οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2012, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε μόνο κατά 9 δις $, το συνολικό ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 21 δις $.

Κατά τα έτη 2002-2012 τα μακροπρόθεσμα χρέη του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 371%, ενώ τα βραχυπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 540%.

http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: