ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ









Είναι εντυπωσιακό να ξέρεις να γράφεις πραγματικά καλά. Ο Γιάννης Πρετεντέρης κατέχει το σπορ, έχει πάρει το χάρισμα από τον κωμωδιογράφο πατέρα του, μόνο που αυτός δεν στρέφει την πέννα του προς το γέλιο (τουλάχιστον όχι ηθελημένα). Πολύ ωραίο, λοιπόν, το εύρημά του: να συνδέσει τον μισητό του ΣΥΡΙΖΑ με τη φασιστική Χρυσή Αυγή, την αχώνευτή του (κάνει δύσκολες ερωτήσεις βλέπετε) Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον ακραίων συμπεριφορών βουλευτή των νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη και να μιλήσει για το νέο... τέρας της πολιτικής, τη «Ζωή Κασιδιάρη», όπως έγραψε, χαριτωμένα, στο άρθρο του στο ΒΗΜΑ.

Φαντάζομαι, το ίδιο χαριτωμένα, θα μπορούσε κάποιος να γράψει για το νέο τέρας της δημοσιογραφίας, τον Παύλο Πρετεντέρη, τους δύο-σε-ένα πολιτικούς αναλυτές που ο ένας ξεκίνησε από τα αριστερά, ο άλλος από τα δεξιά και βρέθηκαν να λένε τα ίδια άγρια επιχειρήματα στην ίδια οθόνη.

Επίσης, το ίδιο χαριτωμένα, θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς το όνομα του κυρίου Πρετεντέρη, να το συνδέσει με το αγγλικό pretend (υποκρίνομαι, προσποιούμαι) και να μιλήσει για υποκριτή-όνομα-και-πράγμα. Άλλωστε, ο αμετανόητος οπαδός των Σημίτη, Μητσοτάκη, Βενιζέλου παρέχει ικανές αφορμές για έναν τέτοιου είδους συμβολισμό.
Τα ευφυολογήματα είναι ωραίο πράγμα. Γαργαλάνε και την κοιλιά του λαϊκιστή που κρύβουμε μέσα μας. Το δύσκολο πράγμα είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι μία. Για πρώτη φορά ο κύριος Πρετεντέρης θα καλείται στο εξής να κάνει τη δευτεριάτικη τηλεοπτική εκπομπή του χωρίς εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τα στελέχη του από τις εκπομπές του. Για πρώτη φορά απονομιμοποιείται επισήμως η κεντρική πολιτική εκπομπή του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Είναι αυτό κάτι; Θα φανεί στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κύριος Πρετεντέρης δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να συγγράφει σαν είρων κυνικός στρατευμένος το πρωί στην εφημερίδα του και να παριστάνει τον αντικειμενικό οικοδεσπότη το βράδυ στην εκπομπή του. Είναι αναγκασμένος, με άλλα λόγια, να παίξει το παιχνίδι της προπαγάνδας του όχι με τη μάσκα του αλλά με το πρόσωπό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: