ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Γιατί «κατέβασαν» το Indymedia;



Η είδηση του κλεισίματος (προφανώς προσωρινού) του γνωστού διαδικτυακού τόπου Indymedia, κάνει τον γύρο του διαδικτύου και συγκεντρώνει πλήθος αντικρουόμενων απόψεων ένθεν κακείθεν για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας από την πλευρά του κ. Δένδια.

Ευθύς εξαρχής, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο ρόλος του Indymedia είναι πολύ ομιχλώδης σχετικά με πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρέτησε στο παρελθόν ή και για τις πιθανές σχέσεις του τόσο με το ίδρυμα Soros όσο και με μυστικές υπηρεσίες (εγχώριες και «εισαγόμενες»).
Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η λειτουργία του σε πανεπιστημιακό χώρο (δηλαδή με λειτουργικά έξοδα που καλύπτονταν από κονδύλια που αφορούσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση) μπορεί να εξυπηρετούσε την οποιαδήποτε ασυλία του, αλλά ταυτόχρονα προκαλούσε για την μη παρέμβαση των αρμόδιων πρυτανικών αρχών που θα επέβαλαν το κλείσιμό του.
Αν και δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους τερματίστηκε η «σταδιοδρομία» του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου, αν και οι διαφορές μας (λόγω του ρόλου του και των διαύλων επικοινωνίας και οργάνωσης που προσέφερε για να πραγματοποιηθούν μη νόμιμες ενέργειες - πράξεις κατά του πολιτεύματος της χώρας, σεβόμενοι την Δημοκρατία και τις αρχές που αυτή ορίζει, διαφοροποιούμαστε της όποιας παρέμβασης έχει γίνει για τον τερματισμό λειτουργίας του Indymedia. Κι αυτό, επειδή πιστεύουμε πως μπορεί να μας χωρίζει άβυσσος, αλλά δεν ανεχόμαστε κατασταλτικές παρεμβάσεις που δεν αιτιολογούνται από το νόμο.

Εάν και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί αυθαίρετα η παύση λειτουργίας του Indymedia, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν νόμιμες αιτιάσεις και έγγραφες ή άλλες αποδείξεις και διαδικασίες, τότε τασσόμαστε κατά εκείνων που –για τους δικούς τους λόγους- προσπαθούν να φιμώσουν την φωνή του Indymedia.
Γνωρίζοντας πως η θέση μας ενδεχομένως να είναι «αιρετική», δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας κι αυτό επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε – επιτρέψουμε αυθαίρετες και απολυταρχικού τύπου παρεμβάσεις οι οποίες είναι απολύτως βέβαιο πως θα κλιμακωθούν προκειμένου να επιτευχθεί η σιωπή και να επιβληθεί ο μονόλογος της τροϊκανής – κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από συγκεκριμένες δόμες επικοινωνίας, πολύ καλά χρηματοδοτούμενες ακόμη και από τραπεζικά δάνεια που διαγράφονται από την κομματική – πολιτική αλήτ που καταδυναστεύει επί δεκαετίες την χώρα.

Μέσα από το συγκεκριμένο σημείωμα, προσπαθούμε να τονίσουμε πως η παύση λειτουργίας του Indymedia είναι ένας απλός προάγγελος επιβολής σιωπής. Ο κ. Δένδιας, εξάλλου, είχε επιχειρήσει να επιβληθεί στο διαδίκτυο όταν επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. Σήμερα, διαπιστώνουμε πως ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει χάσει την στόχευσή του για τερματισμό οποιασδήποτε φωνής δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς που ο ίδιος υπηρετεί και οι οποίοι αντίκεινται ευθέως με την εύρυθμη λειτουργίας ενός κράτους που σέβεται τον πολίτη και όσα δικαιώματα παρέχονται σε αυτόν μέσω του Συντάγματος.

Επειδή, λοιπόν, θεωρούμε ως δεδομένο ότι η επίθεση κατά του Indymedia είναι μία ενέργεια που αποτελεί την βάση για περαιτέρω διαδικτυακή καταστολή, καταδικάζουμε ευθέως την τροϊκανή ανθυποκυβέρνηση του κ. Σαμαρά και του κ. Δένδια και απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές –που αιτήθηκαν και κατόρθωσαν να κλείσουν το Indymedia- να δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους και τα οποία συνηγορούσαν ή αποδείκνυαν –μέσα πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας- την ανάγκη τερματισμού λειτουργίας του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου.

Τέλος, εάν θέλουμε να επαναφέρουμε την δημοκρατία στην χώρα, έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα κατορθώσουμε να υλοποιήσουμε αυτό μας τον στόχο. Θα δημιουργήσουμε μία πρόσκαιρη εξαίρεση (ακολουθώντας το παράδειγμα των τροϊκανών κυβερνήσεων της χώρας, που παραβιάζουν το Σύνταγμα αλλά υπόσχονται πως θα επανέλθουν σε αυτό –δηλώσεις κ. Προκόπη Παυλόπουλου-) ή θα προσπαθήσουμε σεβόμενοι την δημοκρατία (και χωρίς να την «ελαστικοποιήσουμε») να καταφέρουμε να την επανατοποθετήσουμε ως βασική αρχή και δομικό στοιχείο λειτουργίας της χώρας;

Η επιλογή (πρέπει να) είναι δική μας. Εάν αφήσουμε στον οποιονδήποτε κ. Δένδια να αποφασίσει για εμάς, είναι απολύτως βέβαιο πως η Δημοκρατία θα καταλήξει στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας… Και εάν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αγωνιζόμαστε για μία δημοκρατία αλα κάρτ, τότε δεν θα διαφέρουμε σε τίποτε από τον κ. Δένδια και τους πολιτικούς του προϊσταμένους...


antigrafakias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: