ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στην Ευρώπη για συναυλίες ο Μπρους Σπρίνγκστιν

Στην Ευρώπη για συναυλίες ο Μπρους Σπρίνγκστιν

«Είμαι σε διαρκή διάλογο μαζί τους, χωρίς να ξέρω που θα μας βγάλει» είπε ο γνωστός τραγουδιστής για τοΑπό τις ΗΠΑ πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συνεχίζει με την ίδια όρεξη και διάθεση να δίνει συναυλίες με την 17μελή Ε Street Band στο πλαίσιο περιοδείας με την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του «Wrecking Ball»..Κοντολογίς ο Σπρίνγκστιν ξεχειλίζει από ενέργεια. Πέρσι για παράδειγμα οι διοργανωτές του φεστιβάλ Hard Rock Calling που έγινε στο Χάιντ Πάρκ, για να κατέβει ο Μπρους Σπρίνγκστιν από τη σκηνή, έπειτα από ένα αδιάκοπο τρίωρο, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν το γενικό διακόπτη παροχής ρεύματος φοβούμενοι ότι αν τον άφηναν κι άλλο θα έτρωγαν τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση μιας σειράς νόμων (ωραρίου, κοινής ησυχίας, κυκλοφορίας στο πάρκο κλπ).   «Ίσως πρέπει να αρχίσουμε τη συναυλία», έλεγε προ ημερών για την επικείμενη συναυλία στο Λονδίνο (30 Ιουνίου), «από κει που την αφήσαμε πέρσι. Να συνεχίσουμε με το «Twist and Shout» που είχε πει κλείνοντας ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ», είπε- κάνοντας χιούμορ-ο Σπρίνγκστιν με αφορμή τη συναυλία στο ολυμπιακό στάδιο της αγγλικής πρωτεύουσας.

Τα 40 τελευταία χρόνια δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Ακούραστος επί σκηνής, τα δίνει όλα κάθε φορά. «Δεν έχω να σας δώσω εξήγηση… Όλη αυτή η ενέργεια, με ρωτούν διαρκώς, από πού πηγάζει. Μα σε όλη μου τη ζωή έτσι ήμουν. Δεν κάνω κάτι σπουδαίο».

Ουσιαστικά του δίνει ενέργεια η επικοινωνία που έχει με τον κόσμο. «Είμαι σε διαρκή διάλογο μαζί τους, χωρίς να ξέρω που θα μας βγάλει».

H «Σφύρα κατεδάφισης» («Wrecking Ball») έχει χαρακτηριστεί ως η αντίδραση του «αφεντικού» στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

Κι αν για κάποιον προκαλεί απορία, πως είναι δυνατόν ο Σπρίνγκστιν, με την τεράστια περιουσία, σπίτια σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ, να συνδέεται με τους φτωχούς και καταφρονεμένους, τους οικονομικά ασθενέστερους ,για τον ίδιον είναι κάτι φυσικό.

«Ως τα 18 μου ζούσαμε σε μια μικρή πόλη, οι γονείς μου ήταν εργάτες, επομένως έχω πολλές εμπειρίες από αυτή την πραγματικότητα. Εκείνη η πρώτη περίοδος είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία καθενός μας. Αυτά που βιώνεις διαμορφώνουν το κάδρο μέσα από το οποίο βλέπεις τον κόσμο στη συνέχεια», εξηγεί ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος είναι σε αέναη κίνηση παρά τα 63 χρόνια του.

Διόλου τυχαία επομένως θα βρίσκεται σύντομα στη γειτονιά μας, τον καταφρονεμένο ευρωπαϊκό νότο. Μετά το Όσλο του ντιζάιν, θα κάνει στάσεις, στο πλαίσιο της περιοδείας του επί ευρωπαϊκού εδάφους σε Νάπολη, Πάδοβα, Μιλάνο, Λονδίνο, Ρώμη. Μπορεί να κάνει και την έκπληξη- γιατί συνηθίζει να κάνει εκπλήξεις- και να περάσει και από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: