ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τραγιό σεναριο Προσωρινό πρόγραμμα-μαιμού στην ΕΡΤ, για εκτόνωση της πολιτικής κρίσης

Και τώρα, ποιος θα ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια; Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για να φύγει το μαύρο από τις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης μέχρι να γίνει η μετάβαση από την ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ. Φιλοδοξούν ότι είτε με εκπομπές αρχείου είτε με συμβασιούχους του διμήνου θα βρουν τρόπο για ένα προσωρινό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλίσουν οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης φύλλο συκής προκειμένου να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις  που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό ότι ο Α. Σαμαράς παραβιάζει τους κανόνες της δημοκρατίας.
Το σενάριο αυτό πάσχει από όλες τις απόψεις, όχι μόνο γιατί υπάρχουν νομικά προβλήματα, αλλά επίσης γιατί δεν είναι σαφές πώς σκέφτονται να βγάλουν τους εργαζόμενους από το Ραδιομέγαρο για να βάλουν άλλους με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Το πλήθος που μαζεύτηκε την Πέμπτη στην Αγία Παρασκευή τρόμαξε τα κομματικά επιτελεία που μετέχουν στην υπόθεση της διακυβέρνησης γιατί αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι αυτή είναι μια πραγματικά οριακή στιγμή.
Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος που κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση να αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ επειδή, όπως εξήγησε, το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης είναι αδύνατο με κλειστά τα κρατικά κανάλια. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πήρε πάνω του την απόφαση λέγοντας κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Βουλής ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν ευχάριστη, ήταν όμως αναγκαία. Και το επιχείρημά του ήταν ότι δεν γίνονται αλλαγές εν κινήσει, εν κινήσει δεν μπορούσαμε να μετακινήσουμε ούτε έναν τεχνικό από τη Μουρούζη στην Αγ. Παρασκευή είπε χαρακτηριστικά.
Το βέβαιο είναι ότι ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να προσέλθει στη σύσκεψη με τους κυβερνητικούς του εταίρους το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας να πει κάτι νέο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής στις μονομερείς αυταρχικές ενέργειες του πρωθυπουργού. Ο Ευ. Βενιζέλος με το basta που αναφώνησε από το βήμα της Βουλής και ο Φ. Κουβέλης με όσα είπε κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν άλλο βήμα πίσω χωρίς να χάσουν όση αξιοπιστία έχουν απέναντι στην συρρικνωμένη κοινωνική βάση των κομμάτων τους.
Η "Κίνηση των 75" του ΠΑΣΟΚ υπό τον Μ.Καρχιμάκη και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαρριανός έθεσαν θέμα διατήρησης της υπάρχουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με άλλον πρωθυπουργό, ζητούν δηλαδή να φύγει ο Α. Σαμαράς και να παραμείνει η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δεν επιδιώκει εκλογές εδώ και τώρα, επειδή δεν θέλει να προκαλέσει την οργή της Μέρκελ που ενδιαφέρεται για τις δικές της εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το ατύχημα είναι πλέον πιθανό, ενώ γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο Α. Σαμαράς έχει εκλογικό σχεδιασμό για το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όπως αισιοδοξούν στενοί του συνεργάτες.
Κυβερνητικές πηγές που διατηρούν την ευθυκρισία τους παραδέχονται ότι η διεθνής εικόνα της χώρας απέκτησε βαθύτατο τραύμα και ότι η πολυδιαφημισμένη αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας ανήκει πλέον σε προηγούμενη εποχή. Ο διεθνής αντίκτυπος του λουκέτου στην ΕΡΤ είναι τεράστιος και το μούδιασμα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτυπώνεται στη σιωπή των ηγεσιών και στις αμήχανες δηλώσεις Ρεν.
Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Ιούλιο, ενώ ήδη υπάρχουν φωνές που θέτουν ερωτήματα για τη δημοκρατικότητα των επιλογών Σσμαρά. Από τον Μ. Σουλτς μέχρι τον Επίτροπο Μούζνιεκς σχηματίζεται ένα μέτωπο απέναντι στον μέχρι πρότινος δημοφιλή μεταξύ των εταίρων πρωθυπουργό.
Είναι αυτονόητο ότι θα γίνουν -ή μάλλον γίνονται ήδη- τα πάντα εκ μέρους των πιστωτών προκειμένου να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι αναστρέψιμη, μόνο κάποιος χρόνος μπορεί να κερδηθεί. Ούτε είναι βέβαιο πώς θα καταλήξει το παιχνίδι με τη φωτιά που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός έχοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος δεν θα καεί ή, ενδεχομένως, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, αφού το πρόγραμμά του "δεν βγαίνει" κατά την έκφραση που χρησιμοποιούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Μενέλαος Μυρίλλας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΙΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ....ΕΝ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ..!!!
http://oktv.gr/misthologio-ert/