ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ξεσηκώνονται δήμοι και σχολεία

Συντονισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κατά της ένταξης των δημοτικών υπαλλήλων στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την κινητικότητα και τις απολύσεις φαίνονται δήμαρχοι και πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Βάζουν λουκέτο σήμερα σε όλους τους δήμους με εξαίρεση τα τμήματα εκείνα που θεωρούνται κοινωνικές και προνοιακές δομές (παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»…).
Οι εργαζόμενοι στους δήμους, μαζί και οι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, καλούνται να αποδεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης να είναι αυτοί τα θύματα των απολύσεων.
 
Με αυτούς συμπληρώνεται ο «μαγικός» αριθμός που απαιτεί η τρόικα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση διασφαλίζει την είσπραξη της δόσης των δανειστών για το επόμενο διάστημα. Δημοτικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί είναι τα θύματα του Μνημονίου και καλούνται να βρουν τρόπο να απαντήσουν στη σκληρή και αυθαίρετη πολιτική των απολύσεων της δικομματικής κυβέρνησης.
 
«Θα πάμε για τη μεγαλύτερη σύγκρουση με την κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση» τονίζεται σε ανακοίνωση του ανώτατου οργάνου των εργαζομένων. Αρκεί αυτό να μην είναι λόγια ή απλά «μια φωτοβολίδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαξιώνει τους δημάρχους», όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 
Είναι μια μεγάλη επίθεση της κρατικής εναντίον της τοπικής εξουσίας με απρόβλεπτες εξελίξεις, αναλόγως και της οξύτητας με την οποία θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι. Μπορεί οι δήμαρχοι να φαίνονται κοντά τους αυτή τη στιγμή γιατί πλήττονται και οι ίδιοι (έχουν μειωθεί δραματικά, έως 60% οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση), αλλά είναι γνωστό ότι οι ίδιοι ήταν οι κύριοι εκφραστές της κρατικής εξουσίας, αφού το κόμμα έδινε το χρίσμα για τις υποψηφιότητες.
 
Το θέμα είναι να οργανωθούν όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο και να έχουν ταυτόχρονα την υποστήριξη της κοινωνίας, ακριβώς επειδή το Δημόσιο δεν έχει και την καλύτερη φήμη για τους εργαζόμενους σ΄ αυτό. Ισχύει και στους δήμους η «θεωρία» της γενίκευσης, όπως και στους καθηγητές. Αλλά είναι ώρα να παραμεριστούν όλες αυτές οι «συγχύσεις» και να εστιαστεί η αντίδραση στο «όχι» στις απολύσεις. Η σύγκρουση είναι αναμενόμενη γιατί χτίζεται γερό μέτωπο κατά της κυβερνητικής απόφασης, με αποφασισμένους τους εργαζόμενους και τους καθηγητές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Δήμοι και σχολεία είναι όντως νευραλγικοί εργασιακοί χώροι. Ο Ιούλιος αναμένεται καυτός…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: