ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Λάκης Σάντας – Μια νύχτα στην Ακρόπολη…

Κυκλοφόρησε περίπου πριν ένα χρόνο αλλά ξαναήρθε στην επικαιρότητα εξαιτίας του δυσάρεστου γεγονότος του θανάτου του Λάκη Σάντα, για τον οποίο δικαίως κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σήμερα.

Λες και το περίμενε, αποφάσισε να αφήσει στις επόμενες γενιές λίγο πριν φύγει το προσωπικό του στίγμα, μέσα από ένα εξαιρετικό βιβλίο.
Οι 150 σελίδες κυλάνε σαν παραμύθι. Ξεκινάει με την περιγραφή της παράτολμης ενέργειας του κατεβάσματος της Ναζιστικής σημαίας από τους νεαρούς φοιτητές τότε Σάντα και Γλέζο, οι οποίοι απλά δεν άντεχαν να βλέπουν τους κατακτητές γύρω τους και να μην κάνουν τίποτα. Η μεγάλη περιπέτεια συνεχίζεται στο αντάρτικο στα βουνά της Φθιώτιδας και στα στενά του Γκύζη, στη φυλακή και τις εξορίες της Ικαρίας και της Μακρονήσου.  Η απόδραση και η μετανάστευση στον Καναδά είναι άλλη μια ψηφίδα μιας πολυτάραχης ζωής, την οποία με την ηρεμία που του παρέχει η απόσταση του χρόνου την κρίνει τελικά ως … ενδιαφέρουσα!
Εύχεται μάλιστα ανάλογους ενδιαφέροντες καιρούς να ζήσουμε και οι επόμενοι, ενώ το μόνο που τελικά του μένει είναι μια πικρία για τους τόσους εξαιρετικούς ανθρώπους που αντιστάθηκαν και τελικά υπέφεραν ή χάθηκαν. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί  και τελικά σου αφήνει την ευχάριστη αίσθηση ότι υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν γύρω μας εξαιρετικοί άνθρωποι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σαν τον Λάκη Σάντα.
Τίτλος: Μια νύχτα στην Ακρόπολη… μνήμες από μια σπουδαία εποχή
Συγγραφέας: Λάκης Σάντας
Εκδότης: Βιβλιόραμα, 2010
157 σελίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: